1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Overleven met schizofrenie

Het verhaal van een adolescente, gezinsleden en behandelaren

overleven_met_schizofreniebestel nuTijdens de laatste fase van haar opname, in de zomer van 2003, ontving ik van Belle Scheeren de door haarzelf geschreven handleiding 'hoe om te gaan met mijn ziekte schizofrenie'. Ik was onder de indruk en mijn eerste gedachte was dan ook: 'Hier zou ze een mooi boek van kunnen maken'. Gezien enige impulsiviteit mij niet vreemd is verwoordde ik, nauwelijks vermoedend dat zij hier serieus op in zou gaan, mijn gedachten. Haar ogen schitterden als kristal. Iedereen die Belle op dat moment tegenover mij had zien staan, zou het begrijpen. Belle zou dit boek gaan schrijven en ik zou daaraan meewerken.
 
Ellen, mijn partner, die meewerkte aan het boek, stelde voor om een boek te schrijven waaraan meerdere mensen, zoals familieleden en hulpverleners van Belle, een bijdrage zouden leveren. Ik kende het gezin en wist zeker dat zij dat meesterlijk zouden moeten kunnen. Maar ik wist ook dat het beschrijven van je eigen proces helend kan zijn maar ook de wonden kan openen. Zowel op individueel als gezinsniveau. Gedachten en gevoelens zouden aan het papier toevertrouwd worden en open liggen voor iedereen binnen het gezin en ook voor anderen daar buiten. Na goed overleg, besloten we samen het boek te gaan schrijven.

Er ontstond een boek waarin Belle op een heel eerlijke en open manier haar levensfase beschrijft ten aanzien van schizofrenie in de puberteit en adolescentie. Zij neemt ons als lezer mee in 'haar wereld'. Het lukt haar als geen ander, om buitenstaanders inzicht te geven hoe ingrijpend haar leven veranderde door de aanwezigheid van hallucinaties, wanen, zelfbeschadiging en soms sombere periodes en hoe ze gedurende de behandeling het leven opnieuw leerde te leven. Haar ouders voegen een zeer indringend geschreven bijdrage toe waarin zij hun eigen ervaringen, gevoelens en proces heel duidelijk verwoorden. De zus van Belle beschrijft, vanuit haar perspectief, hoe zij de veranderende omstandigheden binnen het gezin hanteerde en hoe ook zij er mee worstelde om de ziekte van haar zus een goede plek in haar leven te geven. Ieder gezinslid ervoer tijdens het schrijfproces wederom de vertwijfeling, de pijn, het verdriet, de angst, de boosheid, de gedachten en gevoelens over verleden, heden en toekomst, de hoop, het ontdekken van- en insteken op ieders krachten, en uiteindelijk... de groei. Hoewel ik al geruime tijd in het vak zit, maakten de hoofdstukken van Belle, haar ouders en haar zus op mij een zeer diepe indruk.

Ikzelf beschreef de behandeling van Belle. Deze wordt in eenvoudige bewoordingen beschreven zodat het voor ouders en adolescenten die kampen met dezelfde problematiek tot steun kan zijn en enige handvatten kan bieden zowel op individueel als op gezinsniveau. Yvette, persoonlijk begeleidster van Belle, beschreef vanuit haar professionele achtergrond hoe de begeleiding van Belle met haar ziekte in de praktijk van alledag vorm kreeg.

De behandeling van adolescenten met schizofrenie is niet bij iedere persoon gelijk. Beschreven wordt de behandeling zoals deze bij Belle van toepassing was. De therapie zal in grote lijnen echter toepasbaar zijn bij de meeste adolescenten met psychosen en schizofrenie maar zal in de praktijk natuurlijk steeds toegespitst moeten worden op de individuele situatie. Doordat de behandeling van Belle uitgebreid uitgediept wordt, is het boek ook zeer geschikt voor beroepskrachten die in het dagelijks werk in aanraking komen met adolescenten met psychosen of schizofrenie en hun gezinssystemen. Aan bod komen onder andere: psychosen en schizofrenie in de adolescentie, stemmen, waangedachten, depressies bij psychosen, zelfbeschadiging, separatie, medicamenteuze behandeling, cognitief gedragstherapeutische behandeling, sekse-specifieke behandeling, psycho-motorische behandeling, vaardigheidstrainingen, zelfcontrole, psycho-educatie, juridische mogelijkheden, onmogelijkheden en rechten.

De teksten worden afgewisseld met gedichten, schilderijen en tekeningen die Belle zelf heeft gemaakt. Ook dit draagt bij aan de geheel eigen identiteit van het eindresultaat.

Wervelkind is onderdeel van:


Stichting Alterius

Contact Gegevens

Wervelkind
Kloosterkensweg 6
6419 PJ HEERLEN
Tel  045-5711 896


Stichting Alterius
Kloosterkensweg 6
6419 PJ HEERLEN
Tel  045-5716 111
Nieuw

Psychiatrie in de klas

leerling ouders leerkracht